Feelgood, Skrivliv,,  Uncategorized

Trosa marknad och Feelgoodresa till Irland

I början på juni var det marknad i Trosa. Jag åkte dit ner redan på fredagen och bodde på ”Tre små svin B&B”. Det var nog det minsta rum jag någonsin haft men mysigt. Man bodde liksom ute på pooldäcket, dessutom snudd på mitt i baren så det ska man vara medveten om. Ett tips är att ta med öronproppar om du bor där och vill sova.

När jag installerat mig tog jag en tur på stan. Kikade runt lite på gatorna runt ån, i bokhandeln och åt sedan ett smörrebröd på stället där jag bodde.

På lördagsmorgonen var det upp tidigt och möta min författarkompis Hanna som skulle dela bord med mig på marknaden. Vi riggade upp vår plats, åt frukost och sedan började det strömma till folk.

Vi stod hela dagen från kl 9-17 och det var en stor marknad med mycket folk. Jag sålde lite, Hanna sålde mer men det var en härlig dag, kul att stå tillsammans och fint väder var det.

Helgen efter bar det av till Irland. Ett helt Feelgoodgäng som åkte med Go Slow Travel. Lena från resebyrån och Sofia Ymén från Fb-gruppen Feelgoodfredag och tillika min skrivcoach, var reseledare. Vi var ett gäng på 13 st Feelgoodentusiaster, varav vi var fyra som skriver och resten var läsare.

Redan på flygplatsen fick vi en av Sheila O´Flanagans böcker. LB-förlag (Sheilas svenska förlag) var snälla och gav oss alla varsitt ex av den som snart ska komma ut i Sverige. En berättelse inspirerad av Sheilas mormor och utspelar sig i 1920-talets Dublin.

Efter en skön flygresa landade vi i Dublin och hade sedan transfer till hotellet.

Checkade in på Fitzpatrick Castle Hotel, och oj vilket rum! Alltså jag bodde i det rum ni ser ensam. jag hade fler bäddplatser än nätter jag skulle stanna!

Sängen var snudd på lika stor som hela rummet jag hade i Trosa. Det blev ingen bild på badrummet men det var stort det med och en rymlig hall med stor garderob fanns också.

På lördagsmorgonen var det frukost. Det var en ganska bra frukost och det serverades toast, kaffe och te vid bordet. Men det var inte jättestort utbud eller variation. Jag har varit med om bättre hotellfrukostar. Men inte så att jag klagar, den var god och jag blev mätt. Den var liksom inte i klass med inredning och den övriga atmosfären på något sätt.

Efter frukosten bar det av till grevskapet Wicklow, känt som Irlands trädgård. Böcker och filmer som Cecilia Aherns P.S I Love you är inspirerade och inspelade i detta område, liksom filmen Leap Year. Vi fick se klosterbyggnader från 400-talet och ett runt torn på 33 m som inhyst reliker och som bara finns att finna på Irland, omgivet av grönskande kullar, sjöar och vacker natur.

Vi var några som inte gärna promenerade hur långt som helst utan hellre ville kolla i souvernirshopen och köpa kaffe, så då gjorde vi det i stället för att gå längre bort och titta på några sjöar. En sjö såg vi i alla fall och hur annorlunda kan nästa sjö vara, tänkte vi och skippade den.

Sedan bar det av till byn Laragh och till The Wicklow Heather där vi fick sitta i The writers room. Här kunde vi bl a hitta tidiga utgåvor av James Joyces och Jonathan Swifts verk. Självklart åt vi en klassisk Fish´n Chips.

Efter lunch besökte vi Powerscourt Destillery. Där fick vi en guidad tur och lära oss om Irländsk whiskeytillverkning.

Vi var några stycken som på vägen hem, bad att få bli avsläppta nere i ”våran” by Dalkey, för att kika runt lite där och kanske handla lite saker. Dalkey är mysigt, men det finns inte så många affärer att gå i men en hel del apotek, pubar och fastighetsbyråer om man behöver det. Jag köpte i alla fall ett par böcker.

Vi passade också på att äta middag nere på byn innan vi promenerade up the hill till vårat slott.

På söndagsmorgonen var det dags att få träffa Sheila O´Flanagan. Det tyckte jag var det bästa med hela resan. Hon var inspirerande, bjussig och personlig. Berättade om sina böcker och sitt skrivande. Hennes drivkraft genom sina berättelser är att sätta kvinnor och deras livsöden i fokus. Hon berättade också hur hennes skrivprocess ser ut. Tack LB-Förlag som var med och arrangerade detta.

Vi fick också tillfälle att köpa hennes sprillans nya bok som ännu bara finns på engelska. Den ska jag läsa nu på semestern har jag tänkt.

Efter mötet med Sheila åt vi lunch på hotellet och sedan kom bussen som skulle ta oss in till Dublin.

Först åkte vi runt i stan med guide. Det var Bloomsday som firas varje år i James Joyces ära så vi fick se många stråhattar och Dublinbor i 1920-talskläder runt om i Dalkey och Dublin. Efter den guidade turen fick fick vi gå runt själva. Men eftersom bussen hade varit sen att plocka upp oss, så blev det inte mycket tid att gå på stan tyvärr och shoppingtiden åts upp av det.

På kvällen samlades vi på en restaurang där vi fick se showen Celtic Nights med Irländsk musik och dans.

Vår reseledare Lena och the Celtic Viking

Efter frukosten på måndag morgon var det promenad ner till Dalkey. Nu skulle vi få oss en guidad tur till fots i Maeve Binchys anda. En mycket bra och entusiastisk guide tog oss på promenaden.

Maeve Binchy var uppvuxen och levde i Dalkey. Guiden var mycket kunnig om henne och Maeve här högst levande i Dalkey än i dag trots att hon varit död i tio år. Vi fick också besöka bibliotekets minnesträdgård som finns i Maeves ära och se de speciella rosor som hon låtit ta fram till sin make Gordon Snell. Helt fantastiskt vackra!

Väl tillbaka på hotellet var det sedan dags för Afternoon Tea. Här dukades det upp med en massa godsaker.

Mätta och nöjda gav vi oss sedan av till flygplatsen och resan hemåt. Jag han såklart köpa ett par böcker till så nu blir det till att läsa på engelska i sommar.

Så tusen tack till våra eminenta reseledare Lena Pålsson och Sofia Ymén för en underbar resa. Jag kom hem med så mycket inspiration och sug efter att både skriva, läsa och resa i massor framöver. Hoppas att jag kan hänga med på nästa resa vart det nu blir.