Feelgood, Skrivliv,

Hur gör jag då?

I det här inlägget tänkte jag berätta lite om hur mina skrivdagar och min skrivrutin ser ut. Böcker skriver inte sig själva och alla författare har sitt eget sätt. Det är ett arbete som kräver arbete, fokus, envishet dvs rumpan på stolen, inte så mycket att sitta och vänta på inspiration om man säger så.

När jag började skriva fick jag höra, av typ alla och en del propsar ihärdigt på det, att man bara ska skriva på och inte redigera under tiden man skriver råmanus, men det funkar inte för mig. Att gå tillbaka, läsa det jag skrev sist, eller använda feedback jag fått och peta lite i texten och redigera får mig att komma igång. Jag känner också att när råmanuset väl är klart så är det också, jag skulle inte kalla det färdigt, men det är inte det kaos det skulle vara i om jag inte redigerat under tiden. Med tanke på att jag släpper fyra böcker i år så fungerar det uppenbarligen för mig.

Så hur ser mina dagar ut då? Just nu skriver jag på heltid sen i slutet av januari och när jag börjar jobba i april är det till 60% så jag kommer att ha som max tre arbetsdagar på rad och en hel del skrivdagar på rad.

JJJSSSS /SSSJJJS/ JJJSSSS – Så kommer mina veckor se ut när jag börjar jobba, på treveckorsbasis. J=jobb S=skriva

Men nu är det som sagt skrivande varje dag.

8.00 Går upp, matar katterna, äter frukost och brygger åtta koppar kaffe. Går igenom Instagram, Facebook, Skrivgrupper etc.

9.00 -11.00 Skriver i sällskap med mitt kaffe. Brukar landa på mellan 1000-1500 ord under de timmarna. Jag börjar med att läsa något kapitel där jag är sugen på att fortsätta. Det är lite olika vilken karaktär eller del av historien som jag känner för. Redigerar lite i texten och kommer igång.

11.00 ca kommer dottern upp och äter frukost och vi kollar Gray´s Anatomy eller Station 19 och jag äter lunch.

12.00 Går hon ut med sin hund och jag skriver vidare, blir förhoppningsvis ca 1000 ord till.

14.00-15.00 Lyssna på skriv-podd på soffan och brukar oftast somna.

15.00-19.00 Ofta skriver jag på mitt andra manus, det som inte har deadline eller läser något en ”vanlig” bok eller en ”skrivbok” och försöker lära mig något nytt. Ibland planerar jag en ny historia eller kanske bloggar, gör Instagraminlägg, marknadsför eller svarar på mail eller annan admin.

Eller så är jag iväg på ärenden, handlar etc. Det beror lite på. Försöker komma iväg på massage regelbundet och tränar, med målet tre gånger i veckan men oftast blir det en, i bästa fall två gånger per vecka.

19.00 Lagar mat

20.00 Äter middag med familjen

Sedan ser jag på tv med maken eller om han och dottern kollar på något så skriver jag igen, läser något, eller ser någon serie.

22.00 ca, lägger mig. Tänker ut nya teman eller idéer till nya manus. Har som mål att skriva ner en bra idé per kväll helst två. Läser ett par kapitel i min bok. Somnar sedan till en ljudbok eller podd.

En bra dag skriver jag ca 3500 ord. Det är mitt mål, men ofta hamnar jag runt 2500. Majoriteten i huvudmanuset och lite i det jag har ”på sidan”. Om jag är inne i redigeringsperiod så blir det fokus på redigering i huvudmanuset och sedan kanske 1000 ord i det på sidan.

Det här sättet passar mig och det gör också att jag har ett råmanus som är rätt genomarbetat när redigeringen börjar samt att jag nästan är klar med nästa manus när ”huvudmanuset” är klart och dessutom har jag nästa idé redo i pipeline.

Jag gillar att ha en plan. Nu jobbar jag mot deadline på del två i Oväntad vänskap-serien, som ska komma ut hos Lind & Co i oktober. Skriver på Grödeby del tre som jag hoppas förlaget ska vilja ha och har en till serie (ev två) i tankarna. Det som jag älskar med det, att ha flera saker på gång, är att jag aldrig blir uttråkad. Är jag trött på ett manus har jag alltid lust att skriva på ett annat och historier växer fram parallellt omkring mig.

Det jag skulle vilja hinna är att läsa fler böcker, men jag har inte riktigt ro att sätta mig och läsa när jag kan skriva. Ljudböcker och poddar lyssnar jag på regelbundet när jag kör bil, lagar mat, hänger tvätt, eller tex när jag ska iväg och då under tiden jag sminkar mig.

Som sagt det finns lika många sätt som det finns författare, det här är mitt.

I går landade några nya skrivböcker i brevlådan. Lite nyfiken på cosy crime, men har inget sådant på gång eller i tanken. Mest nyfiken på dess uppbyggnad och hur man tänker när man skriver en sådan.

Ha det fint alla!